Isnin, 5 November 2012

My Resepi ~ Marble Cake

Weekend lepas mcm biasa,aktiviti masak memasak pon bermula la
nak2 plak bila my hubby cuti,so aktiviti masak memasak ni makin best
sebab my hubby suka tolong and suka makan juge..hihihi
so,last weekend ai try buat Marble Cake
resepi from my SIL..memang menjadi
sebab malam sebelomnya sebiji cake dah tak jadi..ai buat kek gula hangus..tapi tak bape nak hangus..
see
jadi cam kek biasa jer..tapi still leh makan..bab kata SIL..sedap walaupon tak jdi hitam..okey,next time try lagi..tula..derhaka resepi sngat..huhuhu..ampun kak

so,dah keciwa sebab tak jadi mcm SIL buat kat kampung hari tu..lagipon ai mintak resepi thru phone,tak tengok pon die buat camne..sampai2 umah jer,tgk kek dah siap
by the way,aku ni jenis susah skit bile tak tengok sendiri
but 
Marble cake tu ai tengok sendiri my SIL buat
siap tolong kacau & tolong masukkan lagi acuan demi acuan
senang sangat and ai mintak resepi verbal cmtu jer..just ingat2 ape yg my SIL cakap jer
so,best sangat,memang confirm ai cuba la

Putar  jgn tak putar..my husband yg memahami,sentiasa dengan kameranya..kikiki..owh,thanks to my Brother & SIL coz bagi machine tu..sangat2 berguna..mcm tahu2 jer adik die ni suke masak2..

Aktiviti pukul memukul diteruskan..after balik dari CS shopping barang dapur,terus zasss try buat marble kek ni..hati duk meronta2 nak buat,sebab nak tebus kesalahan buat kek gula hangus tak menjadi..hihihi
so,sangat senang okeh
dan hasilnya...

gebu gabas..and sangat sedap..hubby makan sampai sebelah loyang..hihihi..next week suh buat lagi..

best sangat..yang sebelah lagi simpan utk family sifu a.k.a my SIL datang umah ptg tu..
Alhamdulillah,menjadi gak..walaupon tak cntik mcm marble kat kedai kan..

Resepinya:

1 cwn Mentega/majerin
1 cawan gula 
3 biji telur
(pukul bagi kembang dulu mentega & majerin,barulah letak telur)
1 sudu esen vanilla
1 sudu baking powder
1/2 susu tepung
1 sudu milo/ perasa coklat
1 1/2 cawan tepung (lagi bagus kalau guna tepung Blue key)

.........................

after dah pukul mentega,gula & telur kembang,letak esen vanilla,baking powder & susu tepung
pastu letak tepung sikit demi sedikit sampai sebati
pastu letak dalam loyang..yang lebihan tu letak la perasa coklat or milo utk buat corak
kat dalam kek tu
then
bakar selama 45min dengan suhu 160-170 dengan haba ats & bawah..
then..siap..boleh dimakan...

Selamat Mencuba
xoxo



Tiada ulasan:

Catat Ulasan