Isnin, 12 November 2012

Nasi Beriani In da House

Ni citer Weekend lepas..
keboringan dirumah..en hubby request mau makan Beriani
so,as per request from hubby,harus la buat kan..
before masak memasak,habeskan masa menyoping dlu di CS
cari ape yang patut kan...
ni first time buat beriani tau
puas dok google dalam My Resepi,Bloggers,Resepi2 tersendiri
last2,ai pilih buat cara senang
tengok resepi sikit2,adjust and menderhaka lagi kepada resepi
buat cam resepi sendiri..jahat kan..suke sangat menderhaka resepi
naseb baik menjadi
sebelom tu,
credit to en.google..sangat berguna kepada org yang baru nak belajar cam aku okeh

time kasih sesangat kepada perencah maggi
owh,bukan aku ditaja ke ape okeh
macm korang tahu,maggi kan ade kuarkan produk Instant nasi beriani die kan
die punye rempah..ok la..not bad
boleh la digunakan
so,nak mudah..aku beli Instant maggi tu la..Perencah Nasi Beriani
but,tak boleh bergantung 100% pada perencah itu..aku menderhaka lagi kepada maggi
aku adjust and tambah rempah and so on..
so, jadi la camniiiii
taraaaaaaaaaaaaaaaaaa
.
.
.
.
.
.
.
.
tara..nasi Beriani In da House..dari tengahari sampai malam makan nasi beriani..Nasi Beriani + Ayam Masak Merah + Acar + Papadom..Marvelosss..

Komen?

Hubby sangat suke..die cakap boleh buat lagi 
buat open house next year buat nasi beriani boleh?
owh my hubby..ingat umah kite ade periuk belanga yang besar ker?
utk makan2 family boleh la...
utk buat open house or event,masih tak berani yooo

opss,aku tak guna beras basmathi okeh
memasak seharusnya biar iannya jadi senang + mudah
so,jgn susahkan something yang kite nak makan
sebab tu la aku menderhaka
aku guna beras biasa jer
pastu adjust skit2
cari gajus..sampai kesudah tak jumpe
last2 guna almond & kismis jer
boleh la..yang penting sodapppp
(masuk bakul angkat sendiri plak dahhh)

Resepi:
2pot beras..kalau guna basmathi lagi cantik & sedap kot
perencah maggi
rempah ratus (kulit kayu manis,cengkih,buah pelaga  etc)
2 sudu mentega
daun pandan
1 cawan susu cair
ayam/daging
1 labu bawang di hiris
kismis,almond,gajus
garam


cara-cara

-basuh beras & toskan
-panaskan mentega,tumis perencah,rempah ratus,daun pandan,bawang,n ayam/daging
pas dah nek bau & separuh masak ayam /daging tu,masukkan beras
goreng beras sampai nek wangi
-masukkn beras yang digoreng dlm rice cooker,letak susu,garam & air ..mcm nak masak nasi tu..
pastu tunggu sampai nasi masak..
sebelom nasi masak sepenuhnya,letak kismis,almond,gajus dan ape2 yg korang rase perlu..
& lastttt..dah boleh makan...

boleh dimakan dengan pelbagai lauk pauk..contoh lauk mcm diats pon sodappp
terpulang pada citarasa masing2..

(jadikan memasak itu sesuatu yang sangat best.)

Selamat Mencuba..
xoxo

p/s: petang nye sesi test buat Bronok saguu..weekend tak bermakna kalau tak mencuba menderhaka kepada resepi..hihihihi





Tiada ulasan:

Catat Ulasan