Ahad, 29 Mei 2011

Laksa Penang....

Haizzz
pagi ahad semalam aku masak Laksa Penang..
terbaek dari ladang..hihihi
siap mms en.hubby lagi bagi dengki skit..so..
meh kite kongsi skit resepi kat sini..
ne tahu u olss ade nak masak untuk tersayang
en.mate tak penah makan lagi laksa penang air tgn i..
hihihi..gediksss..mee kari penah lah..
melambung2 puji..kuang2..
tak tahu le puji ikhlas ke saje nak amik hati
hope ikhlas la n menepati seleranya..tak gitu bang..hihihi

LAKSA PENANG

Kuah..

kuah die..terbaek punye..my sis n bro cakap dah boleh bukak kedai..hihihi..verangan lebih yep...hihihi



1.ikan selayang 1/2 kilo-direbus bersama garam,asam keping n cuka..(air rebusan tu jgn dibuang...nnati buat kuah die)
2.Bunga kantan
3.Daun kesum
4.2 ulas bawang merah
5.3 sudu cili boh.-nak kaw letak lagi banyak skit
6.Asam Keping
7.Belacan
8.Gula,Garam n Ajinamoto secukup Rase...

Cara2:
1.Blend ikan selayang yang telah direbus bersama2 bawang merah n Cili boh n Belacan
2.After blend ....Tuang dalam air rebusan ikan tadi
3.tambah air if kuah terlalu pekat dengan ikan....n then campak semua bahan2 kat atas
4.tunggu sampai mendidih..n rase la..hihihi..senang..mudah n cepat..

Ulam:


yang ni tak lengkap okeh...telur rebus masih atas dapur..n nenas tengah potong..hihihi..so..snap je apo yang ado..

1.Up to U..
2.like me....Bawang,Salad,Timun,Lada Besar,Telur Rebus,Nanas n Limau Kasturi...

Laksa...
1.Beli Yang Dah siap..balik..celur air panas je

THEN

MAKAN...
hihihi

motif..amacam bang?dah boleh jadi wife blom..dah pandai masak ni....hihihi..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan